RAPORT. Polscy kierowcy o warunkach zatrudnienia w Polsce i w Niemczech.
Celem przeprowadzonego badania jest poznanie opinii kierowców na temat wykonywanego zawodu. Ustalenie jaki jest poziom satysfakcji zawodowej kierowców oraz analiza najistotniejszych zmian postępujących w branży i konfrontacja tych problemów z opiniami kierowców.
2018-03-05, 11:09

Szanowni Państwo,

Z przyjemnością przekazujemy Państwu do lektury raport "Polscy kierowcy samochodów ciężarowych o warunkach zatrudnienia w Polsce i w Niemczech". Publikacja powstała w oparciu o badanie ankietowe przeprowadzone przez firmę ASMO Solutions w partnerstwie z portalem etransport.pl.

Od ponad 10 lat obserwujemy zmiany na niemieckim rynku pracy kierowców zawodowych. Dynamicznie rozwijający się rynek przeżywa obecnie renesans, jednocześnie branżę czekają nowe wyzwania związane z powiększającym się problemem braku pracowników czy wdrażaniem nowych technologii.

Zależało nam na głębszym poznaniu branży i jej analizie — z perspektywy kierowcy i pracodawcy. Dlatego spojrzeliśmy w przyszłość analizując główne nagłaśniane przez media, instytuty badawcze oraz poruszane przez polskich kierowców problemy. Poddaliśmy je analizie na zasadzie pogłębionych wywiadów z kierowcami. W efekcie niniejszy dokument jest zbiorem najistotniejszych problemów stojących przed branżą.

W pierwszym rozdziale zebraliśmy dane związane ze stażem zawodowym kierowców. Kierowcy odpowiedzieli na pytania związane z obecnym miejscem pracy i wskazali najczęstsze problemy w miejscach zatrudnienia. Rozdział pierwszy to także zbiór odpowiedzi na pytania związane z oceną satysfakcji zawodowej. Drugi rozdział raportu to analiza odpowiedzi na pytania związane z pracą zawodową w Niemczech. Trzeci i czwarty rozdział poświęcony jest analizie trendów i wyzwań stojących przed branżą transportową w nadchodzących latach.

Serdecznie zachęcamy do lektury.

Sylwia Świtajewska-Romaniuk
kontakt z dziennikarzami